Nivelul averilor din Marea Britanie a scăzut cu 10%, adică cu 1.500 de miliarde de dolari în ultimele 12 luni ca o consecință directă a votului în favoarea Brexit, potrivit raportului anual publicat marți de banca elvețiană.
„Marea Britanie a avut o perioadă agitată în 2015-2016, cu scăderi agresive ale ratei de schimb și a pieței de acțiuni care au urmat votul părăsirii Uniunii Europene. Perspectiva este foarte neclară, atât pentru economie, cât și pentru averile oamenilor”, susține Credit Suisse într-un raport.
Aproape 14.000 de miliarde de dolari, cât reprezintă averile private în Marea Britanie, se împart la 49 de milioane de adulți, dintre care 5% au cel puțin un milion de dolari. Rezultatul referendumului din 23 iunie a dus la scăderea lirei sterline cu 15% și la cea mai mare scădere într-o singură zi a pieței de acțiuni globale de la criza financiară din 2008. În timp ce dividendele și-au revenit, țara se confruntă cu incertitudini la nivel politic și economic în legătură cu Brexit.
Japonia a fost cel mai mare câștigător în perioada de 12 luni. Averea celei de-a treia economii mondiale a crescut cu 19% și a ajuns la 24.000 de miliarde de dolari, încurajată de aprecierea yenului în fața dolarului. În Statele Unite, averea a crescut în ultimii opt ani, la 85.000 de miliarde de dolari, potrivit raportului.
Japonia, Statele Unite și Germania au înregistrat cei mai mulți milionari noi raportați la numărul oamenilor. Țările așteptate să aibă cele mai mari rate de creștere ale milionarilor în următorii cinci ani sunt China, India, Australia și Canada, potrivit raportului citat de Bloomberg.
Averea la nivel mondial a crescut cu 1,4%, ajungând la 256.000 de miliarde de dolari în ultimele luni și este așteptată să ajungă la 334.000 de miliarde dolari până în 2012, potrivit raportului.